logo2MA185
ontklooien

"Managen" betekent "controleren", "beheersen".  Het managementvak is dan ook gericht op het onder controle krijgen en houden van zoveel mogelijk factoren en gebeurtenissen. Maar is deze activiteit niet bij voorbaat tot mislukken gedoemd?

In "Ontklooien" staat de anonieme Wet van de Perversiteit van de Natuur: Het is onmogelijk om succesvol te beslissen aan welke zijde van de boterham je de boter moet smeren.
Ze is uiteraard een afgeleide van een afgeleide van de Wet van Murphy ("een boterham valt altijd met de gesmeerde kant op het tapijt"). 

Met andere woorden: tegenslagen, miserie en ander ongepland onheil vallen niet te vermijden. 
In schril contract met de natuurlijkheid van deze wetmatigheid staat de verbetenheid van managers om alles tot in het kleinste detail in kaart te brengen en er processen voor te bedenken. Die hikken dan aan tegen een andere wet, namelijk die van de laatste 3%: het regelen van de laatste 3% neemt 97% van de tijd en de energie in beslag. Het is een extreme uitwas van de 80/20-regel van Pareto. (Om maar even aan te tonen dat het geen toeval is dat er in Ontklooien 101 dergelijke wetten verzameld zijn).

De twee belangrijkste vragen van procesmanagement zijn dan ook: 1. tot op welk punten kunnen we alles formaliseren? en 2. hoe vangen wie die momenten op waarop de boterham toch valt?
Niet alleen wordt dit laatste in hoge mate op prijs gesteld door de klanten, het bespaart ook nog eens gigantisch op de behandeling van de laatste 3%.

Waarmee maar weer eens bewezen is dat het verhogen van de klanttevredenheid (of beter nog: het verhogen van de klantwaarde) altijd hand in hand gaat met kostenbesparingen. Ook dat is weer een ijzeren wet...

Bron: Guido Thys
Link: https://www.guidothys.nl/winkelen/ontklooien/
KennisLeerinhouden:9
Vaardigheden:8
Inspiratie:8
Behapbaarheid:10
Huurdeconsultantgehalte:7
Outoftheboxgehalte:9
Hou je van interactie? Wij wel! Geef hieronder je reactie:

Kruis dit vakje aan als je op de hoogte wilt blijven van andere reacties op dit bericht

Graag nog even het onderstaande aankruisen. We houden hier namelijk echt niet van robots die ons blauwe pilletjes en Nigeriaanse fortuinen proberen te verkopen!

Nu u hier toch bent....

ANDER PLATFORM

Met ingang van juni 2020 is dit platform
niet meer actief.
Oudere bijdragen kunt u hier nog steeds
blijven raadplegen.
De opvolger van 2minuteacademy.nl
heet The 2-MinuteAcademy.
U kunt zich hier als gratis lid inschrijven.