logo2MA185
quetelet

Het idee dat er zoiets is als "normaal" en hoe individuen zich daartegen verhouden is maar pas 175 jaar oud en hebben we te danken aan... een Belg.

De Belgische wiskundige Adolphe Quetelet werd door de Belgische revolutie van 1830 gedwarsboomd in zijn plannen om Koninklijk Astronoom te worden. Mede daarom vroeg hij zich af of er zoiets ontwikkeld kon worden als een wetenschap om samenlevingen mee te besturen.

In die tijd waren er nog geen nauwkeurige metingen mogelijk dus maakten fysici gebruik van het gemiddelde van alle beschikbare metingen.
Quetelet paste dit principe toe op metingen van bevolkingen. Het gemiddelde was voor hem het ideaal, de norm en individuen die daar niet aan beantwoordden, waren fouten van de natuur, afwijkingen.
Vervolgens ging hij alles meten wat er maar aan mensen te meten was om een compleet beeld van de Ideale Mens te creëren.

Zijn verdienste was dat hij op die manier kon aantonen dat de samenleving veel minder onvoorspelbaar en chaotisch was dan tot dan toe werd aangenomen. Maar in dezelfde beweging introduceerde hij de opvatting dat het gemiddelde in feite het ideaal is. Op die manier is hij dan weer wel de voorvader van het dwarsdenken...

Welke status hebben gemiddeldes in úw organisatie?

 

 

Bron: Guido Thys
Link: http://www.theatlantic.com/business/archive/2016/02/the-invention-of-the-normal-person/463365/
KennisLeerinhouden:7
Vaardigheden:1
Inspiratie:7
Behapbaarheid:10
Huurdeconsultantgehalte:1
Outoftheboxgehalte:7
Hou je van interactie? Wij wel! Geef hieronder je reactie:

Kruis dit vakje aan als je op de hoogte wilt blijven van andere reacties op dit bericht

Graag nog even het onderstaande aankruisen. We houden hier namelijk echt niet van robots die ons blauwe pilletjes en Nigeriaanse fortuinen proberen te verkopen!

Nu u hier toch bent....

ANDER PLATFORM

Met ingang van juni 2020 is dit platform
niet meer actief.
Oudere bijdragen kunt u hier nog steeds
blijven raadplegen.
De opvolger van 2minuteacademy.nl
heet The 2-MinuteAcademy.
U kunt zich hier als gratis lid inschrijven.