leadership

De vraag "Is leiderschap aangeleerd of aangeboren?" is van dezelfde orde als: wat was er het eerst, de kip of het ei?

Over beide worden voortdurend heftige discussies gevoerd; de leiderschapsvraag is voortdurend te vinden in allerhande publicaties, van managementblogs tot psychologiemagazines (zie link). Tijd dus om de zaken weer even simpel te maken.

Daar houdt de vergelijking echter op, want op de kippenvraag is er een antwoord: het ei. Want kippen zijn in de loop van de evolutie voortgekomen uit reptielachtigen die ook al eieren legden. Ook op de vraag "wat was eerst, de kip of het kippenei?" is het antwoord duidelijk: ergens in de loop van de evolutie heeft het laatste reptiel een ei (een reptielenei, dus) gelegd waaruit de eerste kip is voortgekomen. Haar eerste ei was het eerste kippenei. Dus de kip was eerder. Kun je niet precies bepalen welk exemplaar dan wel de eerste kip was? Dan is er geen antwoord op de vraag. Klaar.

Heel anders is het met de leiderschapsvraag. Met alle vragen in verband met competenties, trouwens. Want ze kunnen eenvoudigweg niet beantwoord worden. 

Laten we de vraag eens stap voor stap ontleden.
Ten eerste bestaat er al geen eensgezindheid over wie dan wel voorbeeldleiders zijn.
Ten tweede wordt er heftig gebekvecht over de aanleg en de eigenschappen waarover zij dan wel beschikken en al helemaal over de grote gemene deler ervan.
Ten derde hangt effectief leiderschap heel erg samen met context: tijdperk, omgeving, voorgeschiedenis, cultuur, etc. en kun je dus geen grote algemene deler maken.

Vervolgens is het geen kwestie van of-of, maar van en-en. Wie geen aanleg heeft of wie zich niet voortdurend bijschoolt, zal het nooit worden. Dat geldt voor alle beroepen en functies.
Kortom: de vraag is niet te beantwoorden.

Tenslotte kun je niet beslissen dat je leider wilt worden; of je het al dan niet bent, dat beslissen anderen wel voor je. Leiderschap is altijd de resultante van gedrag dat anderen overtuigt en meesleept. En dat gedrag is op zijn beurt het resultaat van een mix van passionele overtuiging en effectieve overtuigingskracht, zeg maar: zingeving, in de juiste context.

In die zin kun je je inderdaad niet voorbereiden op leiderschap. Met de juiste mix van passie, communicatie en context komt het vanzelf.

 

Bron: Guido Thys
Link: https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-squeaky-wheel/201502/can-leadership-be-learned-or-are-you-born-it
KennisLeerinhouden:8
Vaardigheden:9
Inspiratie:8
Behapbaarheid:10
Huurdeconsultantgehalte:6
Outoftheboxgehalte:7
Hou je van interactie? Wij wel! Geef hieronder je reactie:

Kruis dit vakje aan als je op de hoogte wilt blijven van andere reacties op dit bericht

Graag nog even het onderstaande aankruisen. We houden hier namelijk echt niet van robots die ons blauwe pilletjes en Nigeriaanse fortuinen proberen te verkopen!

Nu u hier toch bent....

ANDER PLATFORM

Met ingang van juni 2020 is dit platform
niet meer actief.
Oudere bijdragen kunt u hier nog steeds
blijven raadplegen.
De opvolger van 2minuteacademy.nl
heet The 2-MinuteAcademy.
U kunt zich hier als gratis lid inschrijven.