logo2MA185
koord

Passioneel inspireren en verstandig omgaan met risico's staan haaks op elkaar. Of niet?

Ondernemers worden verondersteld om iedereen in hun omgeving enthousiast te maken/ te houden om stevig op te stomen in de vaart der markten. Iedereen uit zijn actuele comfortzone halen.
Tegelijk moeten ze zelf met beide voeten op de grond blijven staan om terughoudend te zijn wanneer de risico's te groot dreigen te worden en/of de kosten uit de hand lopen.

Hoe deze twee psychologisch tegengestelden te verenigen? 
Het lijkt een beetje op wat in de reclame bekend staat als "anticyclisch budgetteren": wanneer de zaken wat minder goed gaan (en er dus minder budget beschikbaar is), doe je er goed aan meer te adverteren. En omgekeerd.
Passie uitstralen wanneer de motor op gang moet komen -of gehouden worden- en op de rem staan -of zaken terugdraaien- wanneer het enthousiasme niet meer in overeenstemming is met de realiteit. Ondernemen is dus anticyclisch acteren.

Balanceren op het slappe koord zoals het eigenlijk maar weinigen gegeven is?
Nee, maar het vraagt wel inzicht, voorbereiding en goede communicatie.

Ga je enkel af op je eigen intuïtie, of weet je dat er ook anderen zijn die geloven in wat je doet en/of het eindresultaat nodig hebben? Het eerste is Russische roulette spelen. En aangezien het inperken van risico's beter is dan ze te managen is een goede voorbereiding dus ook op dit gebied het halve werk.
Testen en toetsen is de volgende stap. Het geeft niet enkel een beeld van de slaagkansen maar het draagt bij tot het nodige draagvlak.
Vervolgens is er niets verkeerd met het communiceren van de risico's en/of de periode waarin het initiatief een kans krijgt. Alle betrokkenen kunnen vervolgens gedreven aan het werk gaan maar weten dat de stekker er op een bepaald moment weer uitgetrokken kan worden.

Vermijd u op die manier de tegenstelling tussen passie en realisme?

Bron: Guido Thys
KennisLeerinhouden:8
Vaardigheden:10
Inspiratie:7
Behapbaarheid:10
Huurdeconsultantgehalte:1
Outoftheboxgehalte:7
Hou je van interactie? Wij wel! Geef hieronder je reactie:

Kruis dit vakje aan als je op de hoogte wilt blijven van andere reacties op dit bericht

Graag nog even het onderstaande aankruisen. We houden hier namelijk echt niet van robots die ons blauwe pilletjes en Nigeriaanse fortuinen proberen te verkopen!

Nu u hier toch bent....

GRATIS AANMELDEN

De 2MinuteAcademy Andersbrief
bevat een andere kijk op klantwaarde,
ondernemen, innoveren, leiderschap, 
dwarsdenken + veel humor. Elke week
een ander van deze thema's en u kunt
zich apart abonneren op elk ervan.
Lees er hier meer over.

Nog geen GRATIS abonnement?

Klik HIER om u aan te melden!