logo2MA185

Handige tips voor dwarsdenkers

Allerhande gekke en minder effectieve ideeën die u kunnen helpen om hardnekkige problemen op een simpele manier op te lossen.

u-bend

"Donald Trump is to democracy what 2008 was to capitalism: a profound wake-up call reminding us that the system is broken and in urgent need of an 'upgrade' that will bring it up to speed with the challenges of our time." zeggen dialectische denkers: zonder een antithese die de these verstoort, komt er nooit een nieuwe synthese.

Chimamanda Ngozi Adichie

De Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie vertelt op TED hoe verhalen onze visie op mensen, culturen, landen en werelddelen bepalen. En wat er dus gebeurt wanneer je maar één verhaal kent, meestal niet dat van de betrokkenen. "Macht is het vermogen niet alleen een verhaal over een ander te vertellen, maar verhaal ook tot het bepalende verhaal over die persoon te maken." betekent: macht bepaalt beelden.

We hebben het over vrijheid maar laten anderen met macht bepalen hoe we naar de wereld kijken, Echte vrijheid ontstaat dus maar pas wanneer we andere verhalen, andere perspectieven opnemen in onze beeldvorming. Met andere woorden: wanneer we dwarsdenken....
(Vaak heet dit ook wijsheid. Een beroemd voorbeeld is de Britse Queen Mother die gevraagd werd naar haar mening over de redenen voor de eerste Britse koninklijke scheiding (tussen prinses Anne en Mark Philips) en antwoordde: "Wel, you know how it goes in life... there is always her story, and then there is his story, and then there is what really happened")

connolly

Er doen zoveel misverstanden over de werking van de wetenschap de ronde dat het bijhouden ervan bijna een wetenschap op zich wordt.
Nee, het gaat niet om het vastleggen van wat voor eens en voor altijd de waarheid is. Astronoom Andrew Connolly legt in gewone-mensentaal uit hoe technische middelen, hoeveelheden gegevens en technologie hand in hand gaan. Nieuwe gegevens staan vaak haaks op bestaande conclusies zodat het hele systeem herdacht moet worden. Wetenschappen kan zelden de juiste antwoorden vinden maar is eigenlijk voortdurend op zoek naar de juiste vragen.

Nu u hier toch bent....

ANDER PLATFORM

Met ingang van juni 2020 is dit platform
niet meer actief.
Oudere bijdragen kunt u hier nog steeds
blijven raadplegen.
De opvolger van 2minuteacademy.nl
heet The 2-MinuteAcademy.
U kunt zich hier als gratis lid inschrijven.

RSS-feed